Weet jij al voor welk rijbewijs je wilt gaan of twijfel je nog heel erg? Dit artikel zal je een handje helpen zodat je makkelijker een keuze kunt maken!

3. MOET IK VOOR EEN HANDGESCHAKELDE OF AUTOMAAT AUTO GAAN?

Handgeschakeld

Kies voor een handgeschakelde auto als je niet precies weet voor welk rijbewijs je moet gaan. Je mag met dit rijbewijs namelijk ook in een automaat rijden, andersom mag dat niet. Daarnaast biedt een handmatige versnelling een dynamischere rijstijl, wat inhoudt dat je echt het gevoel krijgt dat je aan het autorijden bent. Tot slot is een handgeschakelde auto goedkoper in aanschaf en onderhoud dan een auto met automatische versnellingsbak. Dit komt voornamelijk doordat er meer aanbod is van handgeschakelde auto’s.

Automaat

Kies voor een automaat als je sneller je rijbewijs wilt behalen of zeker weet dat je na het behalen van je rijbewijs een automaat auto gaat kopen of ter beschikking hebt. Een automaat is ook beter geschikt voor mensen die moeite hebben om de aandacht te verdelen tussen het rijden en schakelen. Daarnaast is een auto met automatische versnelling de toekomst vanwege de opkomst van elektrische auto’s. Er bestaan namelijk (en zal ook niet gaan bestaan) helaas nog geen elektrische auto’s met een handgeschakelde versnelling.

Gelet op het verbruik van beide type auto’s zijn deze nagenoeg hetzelfde. Het maakt in het kader van duurzaamheid dan ook niet uit voor welk type aandrijving je wilt gaan (let op: dit geldt alleen voor auto’s met een brandstof motor).

De kosten voor het behalen van je rijbewijs

Het CBR geeft aan dat de totale gemiddelde kosten voor het behalen van een rijbewijs €2750 zijn. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de kosten per rijles in een automaat auto duurder zijn dan een rijles in een handgeschakelde auto. Dit komt mede doordat het onderhoud van een automaat auto wat duurder is dan een handgeschakelde auto. Neem een kijkje op onze tarieven pagina om onze betaalbare pakketten te bekijken.

Wanneer zou je voor een pakket moeten kiezen?

Vrijwel alle rijscholen bieden de optie aan om een pakket te nemen of losse lessen. Op advies van de rijinstructeur neem je vaak een pakket af omdat dit meestal goedkoper is dan het afnemen van losse lessen.

Je kunt het beste een pakket afnemen als je zeker weet dat je bij die rijschool blijft rijden. Je rijinstructeur geeft je een advies over welk pakket je het beste kan gaan, maar dit geeft geen 100% zekerheid dat je je rijopleiding binnen dit pakket zal afronden. Zekerheid kan nooit gegeven worden omdat men niet weet hoe snel je de onderdelen op je instructiekaart zal oppakken. Het kan namelijk zijn dat je 2 lessen nodig hebt voor bijvoorbeeld fileparkeren achteruit, in plaats van de geplande 1 les.

Wist je dat:

– Je (gemiddeld) minder lessen nodig hebt om je automaat rijbewijs te halen dan een handgeschakeld rijbewijs?
– De kosten voor een rijles in een handgeschakelde auto is goedkoper dan rijles in een automaat.
– Je mag met een handgeschakeld rijbewijs wel in een automaat rijden maar andersom mag dat niet!
In 2021 was meer dan 60% van alle auto’s in Nederland automaat, waarvan 20% elektrisch.
– Het verbruik tussen handgeschakeld en automaat is relatief gezien gelijk.
– Handgeschakelde auto’s zijn gemiddeld goedkoper in aanschaf dan automaat auto’s.
Handgeschakelde auto’s zijn goedkoper in onderhoud dan automaat auto’s.