Het kan soms moeilijk zijn om een goede rijschool te vinden. Hoe herken je een goede rijschool? Wat zijn de kenmerken van een goede rijschool? Wat zijn de vragen die je moet stellen tijdens je proefles? Waarop moet je letten bij het kiezen van een rijschool? Al deze vragen worden in deze blog behandeld!
2. Op welke punten let je bij het uitzoeken van de juiste rijschool?
Proefles
Voordat je definitief begint te rijden bij een rijschool is het zeker raadzaam om bij minimaal 2 rijscholen een proefles te nemen. Het is belangrijk dat er een klik is tussen leerling en instructeur, net als een goede sfeer. Voel jij je op je gemak bij de instructeur en vind jij de sfeer (muziek, manier van lesgeven, schone auto) goed? Dit zijn de vragen die jij jezelf moet stellen! Deze vragen kun je alleen beantwoorden door een proefles te nemen bij de rijschool. Probeer dit dus bij minimaal 2 rijscholen alvorens je een definitief besluit neemt. Dit is aan te raden omdat je dan vergelijkingsmateriaal hebt!
Slagingspercentage
Het slagingspercentage van een rijschool is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Dit komt eigenlijk omdat veel rijscholen je net zo lang laten rijden totdat zij 100% zeker weten dat jij het examen in 1x zult behalen. Dit is erg goed voor de rijschool, maar niet voor jouw portemonnee! Natuurlijk is het per leerling verschillend hoeveel lessen iemand nodig heeft en kunnen andere factoren een rol spelen bij het aantal benodigde lessen. Bij ons zit de gemiddelde leerling die in 1 keer slaagt op 30-40 uren.
De focus voor jou moet dus niet liggen op binnen hoeveel keer jij je examen hebt behaald maar juist hoeveel geld het je in totaal heeft gekost. Of je wel of niet veilig aan het verkeer kan deelnemen, dat beoordeelt je instructeur in eerste instantie en wordt uiteindelijk geverifieerd door de examinator.
Het is raadzaam om aan je rijschool te vragen hoeveel lesuren een leerling gemiddeld nodig heeft om het examen in 1 keer succesvol af te kunnen leggen, zodat je een beeld hebt van het aantal uren die je rijschool gemiddeld hanteert alvorens een examen aan te vragen. Helaas kun je niet controleren of dit wel echt zo is. Het landelijke gemiddelde slagingspercentage ligt ongeveer op 50% (CBR 2022). Zoek een rijschool met een minimaal slagingspercentage van 60% tot 70%. Op rijschoolzoeker kun je zien wat het slagingspercentage van jouw rijschool is.
Leskaart/ instructiekaart
Eigenlijk zou het een verplichting moeten zijn dat een rijschool werkt met een leskaart of instructievorderingen kaart. Een instructiekaart is een soort beoordelingskaart die opgebouwd is uit modules. Elk module bevat een aantal onderdelen/ rij-taken. Het voordeel van een instructiekaart is dat je precies kan zien welke onderdelen er zijn, welke je al hebt gehad, welke je nog moet doen en hoever je met dat onderdeel bent.
Stel je nou eens voor dat je instructeur ziek is of dat je van rijschool verandert, dan weet je nieuwe instructeur totaal niet waar je bent gebleven… nou lekker, dan ben je weer extra geld kwijt omdat niemand weet welke onderdelen je al hebt behandeld. Meestal begint die les dan zo ‘nou ga maar rijden, je hoort wel van me welk kant we opgaan’. Een ander voordeel van de instructiekaart is dat je vriend, vriendin of je ouders kunnen meekijken naar je vorderingen en ook een beeld hebben hoe goed of slecht het rijden gaat. Handig he!
Bevoegdheid
Check of je instructeur bevoegd is om rijles te geven. Elk instructeur moet een zogeheten WRM-bevoegdheidspas hebben. Deze pas is 5 jaar geldig en na die 5 jaar moet de instructeur opnieuw een examen afleggen waarbij hij lesgeeft aan een leerling onder toezicht van een examinator. Als hij of zij slaagt dan wordt zijn bevoegdheid weer met 5 jaar verlengd. Mocht hij of zij 2 keer zakken dan wordt zijn bevoegdheid ingetrokken en is hij of zij niet meer bevoegd om les te geven. Het komt zelden voor dat de bevoegdheid wordt ingetrokken, je bent dan simpelweg niet (meer) geschikt om les te geven. Check op de site van IBKI of jouw instructeur bevoegd is.
Rijopleiding in stappen (RIS)
Sommige rijscholen werken volgens het RIS wat inhoudt dat je gaat lessen met een duidelijk structuur (stappen) die samen met het CBR is ontwikkeld. Hierbij krijg je een RIS boek mee waarbij je thuis de lesstof voor de volgende les moet doorlezen. Je weet dus van tevoren wat je de volgende les gaat oefenen en in grote lijnen hoe dat moet. Hierdoor hoeft de instructeur ook minder uit te leggen waardoor jij meer tijd overhoudt om te lessen. In dit boek staat trouwens ook een beoordelingsformulier waardoor een instructiekaart zoals hierboven is genoemd, overbodig zal zijn. Het slagingspercentage van leerlingen die volgens het RIS-methode les krijgen, ligt hoger maar duurt meestal ook langer.
Algemene voorwaarden
Lees jij weleens de algemene voorwaarden? Nee? Ik eerlijk gezegd ook niet. Toch is het wel handig om bij het kiezen van een rijschool de algemene voorwaarden na te lopen zodat je weet wat je rechten zijn bij calamiteiten. Bijvoorbeeld, wat gebeurt er als de instructeur ziek is? Hoeveel uur van tevoren mag een rijles kosteloos geannuleerd worden? Wat als je niet tevreden bent met je rijschool en wilt overstappen, krijg je dan nog je geld terug? Hoelang is mijn gekochte pakket geldig?
Lestijd en flexibiliteit
Een ander belangrijk punt is de duur van 1 les. Hoeveel minuten duurt mijn rijles eigenlijk per les? Veel rijscholen rekenen 50 minuten voor 1 lesuur, daar waar andere rijscholen 60 minuten per lesuur rijden. Dit komt toch gauw neer op 3 uur extra les wat je misloopt in een pakket van 30 uur.
Een veelgebruikte norm voor een les is 1.5 of 2 uur rijden. Aanbevolen wordt om 2 keer per week te gaan rijden met minimaal 1.5 of 2 uur per keer. Per week zou je dus 3-4 uur moeten rijden zodat jij je motivatie niet verliest én nog kan onthouden wat je de vorige les behandeld hebt. Belangrijk is hierbij ook dat de rijschool tijd heeft voor jou zodat je wekelijks 3-4 uur per week kan rijden. Vraag hier dus naar tijdens de proefles!
(Ervaring) vaste instructeur
Het kan echt schelen in het aantal benodigde lessen als je 1 vaste instructeur hebt! De vaste instructeur kent jou als geen ander en weet precies wat je wel en minder goed kan.
Daarnaast kan de werkervaring van een instructeur ook een belangrijke rol spelen bij het kiezen van een rijschool. Hoe meer ervaring een instructeur heeft, hoe beter hij zijn leerlingen kan begeleiden naar het examen. Dit wil niet gelijk zeggen dat een instructeur zonder ervaring gelijk slecht is, maar deze doet er meestal wat langer over om de leerling een goede begeleiding te kunnen geven. Het is belangrijk om een stukje controle te houden over een nieuwe instructeur door bijvoorbeeld een aantal toetsmomenten in te plannen voor de leerling, waarbij een ervaren instructeur kan ‘meten’ of de leerling daadwerkelijk rijdt zoals de instructeur met minder ervaring aangeeft op de instructiekaart. Mocht dit toch niet het geval zijn dan kan hierop (tijdig) gestuurd worden. Iedereen leert immers door te blijven oefenen!
Kosten
Een rijles per uur (60 minuten) kan variëren van €35 tot €65. Zoek een rijschool die niet te goedkoop of te duur is. Goedkoop is meestal duurkoop. Een dure rijschool betekent niet per definitie dat deze rijschool beter is! Een dure rijschool maakt meestal veel kosten. Denk hierbij aan personeelskosten, pandkosten en marketingkosten. Deze kosten moeten ergens van betaald worden! Vraag dus naar de prijs per lesuur zowel los als in een pakket.
Beoordelingen
Een beoordeling die door de klant zelf is ingevoerd, geeft een realistisch beeld over de rijschool. Wat zeggen de leerlingen over de rijschool? Dit kan je tegenwoordig makkelijk vinden via google. Probeer via google de rijschoolnaam in te typen en kijk bij google reviews wat de leerlingen daarover te zeggen hebben. Staan er bij google reviews te weinig beoordelingen? Probeer dan via facebook te zoeken of ander media zoals Instagram. Wellicht staat daar wel meer beoordelingen.
Auto/ ADAS/ hulpmiddelen
Weet jij al iets van auto’s af? Nee? Dan wordt het nu wel tijd dat je er een beetje in gaat verdiepen. Het is namelijk ook belangrijk om te weten in welk auto je gaat rijden. Je hebt natuurlijk verschillende automerken, typen en bouwjaren. Om je rijopleiding nog aangenamer te maken is het handig om te checken of je comfortabel in de auto zit. Iemand die lang is kan beter in een SUV (hoge auto) rijden en iemand die kort is juist in een wat kleinere auto. Geadviseerd wordt om in een auto te rijden die niet ouder is dan 5 jaar.
Daarnaast zal ADAS (advanced driver assistance system) steeds meer een rol gaan spelen bij het CBR (rij-instructie.nl). ADAS is niks anders dan rijhulpsystemen in de auto. Denk hierbij aan cruise control, lane assist, dode hoek verklikker etc. Deze systemen mogen gebruikt worden op het praktijkexamen en worden op den duur zelfs verplicht om te hebben in de lesauto.
Heeft de lesauto wel voldoende hulpmiddelen? Tijdens het parkeren is het handig dat je lesauto een achteruitrijcamera heeft of op zijn minst parkeersensoren. Tegenwoordig wordt dit bij de moderne auto’s standaard bijgeleverd en ook dan is het praktisch als je er eerder mee gewerkt hebt. Ook opties als automatische ruitenwisser of buitenspiegelverwarming kunnen bijdragen aan het gemak en comfort tijdens je lessen.
Tot slot is het belangrijk om te weten op welk manier de navigatie wordt bereden. Heeft de rijschool een ingebouwde navigatie of is er een losse navigatie op het voorraam bevestigd? Een losse navigatie zoals een tomtom of een telefoon met google maps is veel fijner en duidelijker in het aangeven van je route. Een ingebouwde navigatie is meestal verouderd en geeft niet goed de rijstroken evenals instructies aan. Vraag hier dus ook naar. Het is immers verplicht om op je praktijkexamen een stuk op navigatie te rijden!
Checklist
– Heb ik een proefles gehad en is er een goede sfeer/klik tijdens de proefles? (Advies is minimaal 2 proeflessen)
– Is de slagingspercentage bovengemiddeld?
– Is er een les-/ instructievorderingen kaart aanwezig?
– Is de instructeur wel bevoegd?
– Is rijopleiding in stappen (RIS) mogelijk?
– Heb ik de algemene voorwaarden gelezen?
– Heb ik de lestijd en flexibiliteit gecheckt?
– Heb ik een vaste instructeur en wat is zijn werkervaring?
– Betaal ik niet te veel per uur?
– Heeft de rijschool positieve reviews op het internet?
– Rij ik in een moderne auto (max 5 jaar oud) met ADAS, hulpmiddelen en losse navigatie?
Ben jij opzoek naar een goede rijschool? Twijfel dan niet en meld je vrijblijvend aan voor een proefles!
Recente reacties